Négyezer méteres magasságban, Sertar városától körülbelül 15 kilométerre a Larung völgyben található a Larung Gar Buddhista Akadémia, vagy más néven a Serthar Buddhista Intézet. Az akadémiát 1980-ban, egy teljesen lakatlan völgyben...

Négyezer méteres magasságban, Sertar városától körülbelül 15 kilométerre a Larung völgyben található a Larung Gar Buddhista Akadémia, vagy más néven a Serthar Buddhista Intézet.  Az akadémiát 1980-ban, egy teljesen lakatlan völgyben alapította Jigme Phuntsok, a Nyingma tradíció befolyásos lámája.  A távoli helyszín ellenére Larung Gar, a kezdetben csupán maroknyi tanítványnak helyet adó intézmény, mostanra az egyik legbefolyásosabb tibeti, buddhizmus-oktató központ a világon. Ma már több mint negyvenezer szerzetesnő, szerzetes és világi hallgató otthona.

Larung Gar hatalmas területen fekszik. A szerzetesek és az apácák házai kitöltik az egész völgyet, néhol még a környező hegyoldalakra is kiterjednek. Középen egy hatalmas fal osztja fel két részre, melynek egyikén csak a szerzetesek, míg a másik oldalon csak az apácák tartózkodhatnak. A számura kijelölt területeket nem hagyhatják el, nem érintkezhetnek a másik nem képviselőivel, ez alól egyedül a központi kolostor képez kivételt. 

A házak a régióra jellemző, tradicionális stílusban, fából épültek, és olyan közel vannak egymáshoz, hogy szinte úgy tűnik, egymás tetején sorakoznak.

Azonban meglepő módon az itt tanulók több mint a fele nő. Viszonylag kevés nőt tudtak fogadni a Tibet különböző pontjain található zárdák, azonban Serthar teljesen nyitott volt, gyakorlatilag bárki számára, aki őszintén törekedett arra, hogy tanítvány lehessen valamint, hogy elsajátíthassa Khenpo Jingme Phuntsok ökumenikus látásmódját.

Különlegességnek számít, hogy vonzza a diákokat Kínából, illetve Tajvanról, Hong Kong-ból, Szingapúrból és Malajziáról. Az innen érkező tanulók különböző osztályokba kerülnek, ahol mandarin, míg a nagyobb osztályokban tibeti nyelven tanulhatnak. 

Megközelíteni nem egyszerű feladat. A legközelebbi nagyváros Chengdu, 650 kilométerre, 15 órányi autóútra fekszik. A turistáknak számolniuk kell azzal is, hogy a szerzetesek nyugalma és lelki harmóniája érdekében a területet gyakran lezárják a látogatók elől.