Mindenki tudja, hogy Kína rengeteg látnivalót kínál. Gondoljunk csak a Nagy Falra, a Jangce bővizű folyójára, vagy éppen Sanghaj és Peking ősi városára! Azonban a "főszigeten" kívül is érdemes szétnézni, hiszen a kis szigetek, szigetcsoportok egészen más élményt nyújtanak...

Mindenki tudja, hogy Kína rengeteg látnivalót kínál. Gondoljunk csak a Nagy Falra, a Jangce bővizű folyójára, vagy éppen Sanghaj és Peking ősi városára! Azonban a "főszigeten" kívül is érdemes szétnézni, hiszen a kis szigetek, szigetcsoportok egészen más élményt nyújtanak...

 

(Tudniillik egyébként, hogy a Kínát övező szigetek hovatartozása nem mindig egyértelmű, úgyhogy ha a szigeteken járunk, inkább ne használjuk a „Kína” szavunkat.) 

 

Hainan-sziget

A Hainan-szigetek Kínától délre találhatók, s szigetek százaiból állnak, melyek három szigetcsoportba rendeződtek. Maga a Hainan-sziget a legnagyobb, s jelenleg hatalmas összegeket fektetnek be külföldi és helyi vállalkozók, hogy megalkossák Kína Monacóját. Azonban a számtalan új hotelen, kaszinón és tengerparti szállodán kívül sokkal többet tud mutatni Hainan: itt a szörf szerelmesei és a nagyevők sem fognak unatkozni – főleg Wanning és a Riyue-öböl környékén. Ez valóban egy gyönyörű sziget, bár talán nem olyan nyugodt és érintetlen, mint a szomszédjai, de a kínai legenda szerint, ez a hely volt a „Tianya Haijiao”, azaz az ég és a tenger legtávolabbi része, más szóval a világ széle. Ez talán nem is igaz, de mikor nyáron a hőmérséklet 35 fok fölé emelkedik, a kristálytiszta meleg víz és a csodálatos homokos partok valóban végtelennek tűnnek.

Miao Dao-szigetek

A Miao Dao-szigetek, mely nagyjából annyit tesz, Templom-szigetek, okkal kapta a nevét. Taoista és buddhista templomok sorai épültek ide, s egyik szebb, mint a másik. Mivel a Shandong-, a Liaodang-félsziget és Észak-Kína között helyezkedik el, hatalmas bambuszerdőket találhatunk, mely menedéket ad a madaraknak, sőt 146 kilométeres partszakasszal is büszkélkedhet, ahol 25 korallzátony foglal helyet. Viszonylag kevés őshonos állat él itt, ez alól azonban kivételt képez a több mint 10000 mérges vipera, melyeket eddig dokumentáltak. Ha a történelmét nézzük, mindig is kínai sziget volt, és a külföldieket amint megtalálták a szigeten, már kísérték is őket a legközelebbi révhez. Azonban szerencsére ez már megváltozott, és 2008 óta szívesen fogadják a turistákat is. Persze legyünk tekintettel arra, hogy ez csak néhány évvel ezelőtt történt, így tiszteljük a helyi szokásokat, valamint ne számítsunk arra, hogy sokan beszélnék az angolt.

Putuoshan

A szó Putuo-hegyet jelent, mely nevét a sziget szívében található buddhista hegyről kapta. Az általunk felsorolt 10 sziget közül talán ez a legturistabarátabb, a kikötőnél rögtön útbaigazítást kaphatunk az angolul beszélő idegenvezetőktől, ráadásul elég fejlett itt a tömegközlekedés. A nemzeti parkot feltétlenül meg kell látogatnunk, akárcsak a kolostorokat. Utazásunkat már csak azzal koronázhatjuk, ha felmegyünk siklóval a hegytetőre, és onnan szemléljük a helyes pagodákat és templomokat.
Tipp: Mivel ez egy buddhista sziget, az éttermek többsége csak vegetáriánus ételeket szolgál fel, s a menü általában nincs angolul kiírva, tehát egy szótár sem árt, ha van nálunk.

Dayushan szigete

A National Geographic szerint ez Kína leggyönyörűbb helyeinek egyike, s ez nem meglepő. Kristálytiszta tavai, buja zöld területei, a kék tenger tökéletes választás egy kis pihenésre. A festői tájaknak köszönhetően nagyon népszerű kempinghely, de találhatunk szálláshelyeket néhány templomnál is. Tehetünk egy túrát a hegy körül, ám ha valami egészen különlegesre vágyik az ember, bérelhetünk lovat is, hogy kényelmesebben teljen a kirándulásunk.

Linjin és Nanjin szigete

Ami Linjin és Nanjin szigetén megragadja az embert, nem más, mint a bazaltoszlopok, az ősi kráterek és a gőzölgő fumarolák – egy valódi földrajzi múzeumnak tekinthetjük. A vulkáni területeken kívül gyönyörködhetünk a különleges erdő maradványaiban is, mely 8000 éven át volt eltemetve. A szigeten találhatjuk a híres Tea Múzeumot, a Tengeralatti Vulkán Parkot és a Mangrove Rezervátumot is. A napi átlaghőmérséklet 22 fok körül alakul, ideális körülményeket biztosítva ezáltal a sziget felfedezésére.
Tipp: Érdemes szeptember és március közé tervezni utazásunkat, hogy elkerüljük az esős időjárást, esetleg a tájfunt. Azonban akármennyire is hívogató a víz, úszni ne itt menjünk, mert az áramlatok kiszámíthatatlanok, így ez nagyon veszélyes, és nincsenek vízimentők a környéken.

 

Mindent összevetve, Kína lenyűgöző szigetrengeteget tudhat magáénak, ahol mind kulturális, mind pedig természeti csodákra lelhetünk. Egyetlen probléma ezzel csak az, hogy hova is menjünk először. :)