Az olaszországi Szent Péter tér (olasz nevén Piazza San Pietro) a Vatikánban található, közvetlenül a Szent Péter-bazilikával szemben. A tér a Vatikán főbejárataként szolgál. VII. Sándor pápa megbízásából Gian Lorenzo Bernini tervezte meg, maga a tér 1656-1667-ig épült...

Velence non stop utazás  

Olaszország, Velence és környéke, Velence
Indulások: 2021.05.14-tól
Időpontok: 7 db
Ellátás: önellátás
Típus: Klasszikus városlátogatás
Szállás: Autóbusz
Utazás: autóbusszal

Velencének számos arca van: melankolikus, ködbe burkolózó, vidám és napsütötte, csodálatosan szép, de sok helyütt kikezdte az idő vasfoga. Ebben az egészen egyedülálló városban rengeteg hangulat fogja meg az embert. "La Serenissima" - a legfenségesebb -, így nevezte magát évszázadokon keresztül a büszke Velence. És joggal, mert a lagúnák városa egykoron az Adria királynője volt. Flottája uralta a tengereket. A kereskedelem és a hódítások mérhetetlen gazdagságot teremtettek számára. Mindmáig az e korból származó nemesi paloták övezik a csatornákat. 118 szigeten és szigetecskén alakult ki ez a város, az összeköttetést több mint 400 híd biztosítja. Titokzatos utcácskák nyílnak váratlanul festői terekre. 100 templomát világhírű mesterek, művészek freskói, falfestményei díszítik. Szent Márknak, a város védőszentjének szimbóluma az oroszlán, amely az egykori köztársaság hatalmi jelvényeként mindenütt jelen van. Velencében nemcsak rengeteg műkincs van, amit meg lehet nézni, itt a város maga egységes műemlék. És a város minden évben ezernyi színében ragyog fel, amikor a velencei karnevál alkalmával a maszkák drága és fantáziadús viseleteikben méltók akarnak lenni a város szépségéhez.

15 629 Ft/fő-től +

Az olaszországi Szent Péter tér (olasz nevén Piazza San Pietro) a Vatikánban található, közvetlenül a Szent Péter-bazilikával szemben. A tér a Vatikán főbejárataként szolgál. VII. Sándor pápa megbízásából Gian Lorenzo Bernini tervezte meg, maga a tér 1656-1667-ig épült.


Végül egy hatalmas ovális alakú tér született meg, melyet két oldalról egy-egy 17 méter széles kolonnád szegélyez, melyek négy-négy oszlopsorból állnak. A kolonnádokat összesen 284, mészkőből faragott dór oszlopokból alakították ki, melyek 13 méter magasak. Mivel az oszlopsorok tetejét nagyméretű párkányzattal zárták le, a kolonnádok teljes magassága eléri a 21 métert.
A párkányzat két végében VII.Sándor pápa címere található, köztük 70-70 több mint 3 méter magas, szenteket ábrázoló szobrokat helyeztek el, melyek nagy részét szintén Bernini tervezte. A tér közepén egy 8 méteres alapra helyezett 25 méter magas, egy darab vörös márványból kifaragott obeliszk áll, mely még az egyiptomi Héliopoliszból származik. Az obeliszket Caligula idejében I. sz. 37-ben szállították Rómába, majd a cirkusz mellett állították fel. Végleges helyére V. Szixtusz pápa parancsára került 1586-ban. Az obeliszk és az oszlopsorok között, pontosan félúton található mindkét oldalon egy-egy 14 méter magas szökőkút, melyekből a feltörő víz az örök életet jelképezi.

A jobb oldalon álló kút Carlo Maderno kezének munkája, a bal oldali kút, Bernini alkotása, csak a szimmetria megteremtésének céljából készült, jó néhány évvel később . A jelenlegi arculatot csak a 20. század első felében alakították ki, XI. Piusz pápa idejében. A környék végleges és ma is látható formáját az 1952-es szentévben kapta a Via della Conciliazione felavatásával.
A téren emberek ezrei gyűlnek össze, hogy hallhassák a pápa áldását, főként a vallási ünnepeken, mint például Karácsonykor vagy Húsvétkor. Ugyanakkor délután a híres Szent Péter tér ismét zsong az emberektől, akik egyik elképesztő helyről mennek a másikra. A tér egy nagyszerű hely, hogy leüljünk és nézzük az embereket, ahogyan a fontos gyülekezőhely csodájának részeseivé válnak.