A bosznia-hercegovinai kis településen mintha megállt volna az idő. Ma is úgy néz ki, mint pár száz évvel ezelőtt. A város a helyi Hollókő: olyan állapotban maradtak fent az épületei, ahogy annak idején megépítették őket...

Mandarinszüret a Neretva- völgyében

Mandarinszüret a Neretva- völgyében  3*

Bosznia-Hercegovina, Neum
Indulások: 2021.10.14-tól
Időpontok: 3 db
Ellátás: félpanzió
Besorolás: 3*
Besorolás: A kategória
Szállás: Hotel
Utazás: autóbusszal

Út leírás:

MANDARINSZÜRET A NERETVA- VÖLGYÉBEN


Utazás időtartama: 4 nap/3 éjszaka
Indulási időpontok: X.14.
Utazás: légkondicionált autóbusszal
Felszállási lehetőségek: Budapest, Székesfehérvár, Siófok, Zalakomár
Szállás: 3 *-os, 2-ágyas, zuhany/WC-s szállodai szobákban
Ellátás: félpanzió (reggeli és vacsora)
Minimum létszám: 35 fő


Program:
1. nap: Indulás Budapestről a kora reggeli órákban, utazás Horvátországon keresztül a boszniai Neumba. Útközben látogatás a Krka Nemzeti Parkban. Sibeniktől kb. 17 km-re, északnyugatra található a Krka folyó vízesése. E 5 lépcsős zuhatag szépsége, vadsága minden idelátogatót lenyűgöz. A nemzeti park fő látványossága a nagy vízesés, Skradinski buk, mely 17 kisebb-nagyobb vízesésből áll, 400 méter hosszú és 100 méter széles területet foglal magában. Európa egyik legszebb mészkő vízeséseként tartják számon, medencéjében fürdeni is lehet. Továbbutazás Neumba, szállás elfoglalása, vacsora.
2. nap: Reggeli után utazás a Neretva- völgyébe. Üdvözlőital elfogyasztása után kezdődik a mandarinszüret, zene, gyümölcsök. A frissen szedett mandarinból fejenként 3 kg ingyenesen elvihető, a többi kedvezményes áron megvásárolható. A szüret után szafari hajókázás a Neretván egy helyi rancsra. A hajón prsutot (helyi, szárított sonka), sajtot és bort kapnak a vendégek. A rancson gazdag, autentikus, zenés ebéden vehetünk részt itallal. Visszatérés Neumba, szabadidő, szállás, vacsora.
3. nap: Reggeli után utazás Dubrovnikba, Horvátország legfestőibb, legvonzóbb városába. Gyalogos városnézés az óvárosban, mely az UNESCO Világörökség részét képezi. A hatalmas falakkal körülvett óváros sikátorai, kö?zép?ko?ri épületei, templo?mai, kolostorai sajátos hangulatot kölcsönöznek a városnak. Megtekintjük a Pile kaput, a városfalat, az Onofrio kutat, a Szt. Balázs-templomot, a Szűz Mária- katedrálist, a Minceta- erődöt. Szabadprogram keretében körbejárhatjuk a várfalat, vagy libegővel felmehetünk a Srd hegyre, ahonnan pazar látvány tárul elénk a tengerre, a környező szigetekre, az óvárosra és az erődrendszerre. Visszatérés Neumba, szállás, vacsora.
4. nap: Reggeli után utazás Trogirba, melynek Óvárosa az UNESCO Világörökség része. A város egy kis szigeten fekszik, s hídon és a városkapun keresztül közelíthető meg. A település számos, értékes látnivalót rejt magában: Szent Lovro-katedrális, Óratorony, Keresztelő Szent János-templom. Rövid szabadidő után hazautazás, érkezés Budapestre a késő esti órákban.

Díjon felül fizethető szolgáltatások:
Helyszínen fizetendő belépőjegyek 450 kuna/fő

94 800 Ft/fő-től +

A bosznia-hercegovinai kis településen mintha megállt volna az idő. Ma is úgy néz ki, mint pár száz évvel ezelőtt. A város a helyi Hollókő: olyan állapotban maradtak fent az épületei, ahogy annak idején megépítették őket.

Ha horvátországi nyaralásunkat nemcsak a tengerparton szeretnénk eltölteni és valami különlegesebbre vágyunk, mint a gyönyörű horvát tengerparti városok, akkor lehet megfelelő alternatíva a Neretva folyó partján található Pocitelj városa.

A természetes katlanban fekvő város alapításának időpontja ismeretlen, 15. századi okiratokban már említik mint erődített települést, de valószínűleg sokkal régebb óta lakott. Stratégiai fontosságú védelmi központtá az oszmán hódítás után, 1463-ban vált. A város 1465-ben Mátyás király birtokába került és elkezdődött a városfalak és a védművek megerősítése. Sajnos 1471 késő nyarán, az összes erőfeszítés ellenére, a város török kézre került.

A törökök lassanként keleties jellegű várost alakítottak ki, fürdőt (hamam), mecsetet és egyéb épületeket emeltek. A későbbi évszázadokban jelentősége egyre csökkent, a népessége megfogyatkozott. Manapság még mindig lakott település, leginkább kézművesek lakják, akik a falu utcácskáin árulják portékájukat.

PociteljMosztartól 30 km-re délre, az M-17-es úton, Makarskától 90 km-re délkeletre található a Neretva folyó partján. Fekvése a természetes karsztamfiteátrumnak köszönhetően egyedülálló. Érdemes a kis utcákon barangolnunk és felmenni az északi és a déli oldalon álló tornyokba is a kilátás miatt. Az alattunk kanyargó Neretva pedig gyönyörű hátteret ad az ódon városkának.