Az óvárosból pár perces utazással közelíthetjük meg a mánuel stílus egyik kiemelkedő alkotását, azaz a Szent Jeromos-kolostort...

Az óvárosból pár perces utazással közelíthetjük meg a mánuel stílus egyik kiemelkedő alkotását, azaz a Szent Jeromos-kolostort. Az út mellett váratlanul felbukkanó épület gazdag díszítése rögtön ámulatba ejti a turistát. A késő gótika és a kora reneszánsz sajátos stílusban keveredett Portugáliában. Fő jellemzői a gazdagon díszített kőfaragások, melyre nagyszerű példa a kolostor. A motívumok többsége a helyi sajátosságokra alapul, illetve a földrajzi felfedezésekre utaló elemeket tartalmaz. Az Ibériai-félszigeten hosszú évtizedekig tartózkodó mórok által népszerűvé tett motívumokat is megtalálunk a kolostoron, ilyenek pl. az indás-levelek.

Lisszabon legnagyobb egyházi műemléke a turisták egyik kedvenc célpontja, így érdemes a kora délelőtti órákban ellátogatni a kolostorhoz, hogy a kígyózó sorokat elkerüljük. A nagy lisszaboni földrengést (1755) a csodával határos módon a templom és a hozzá tartozó kétszintes kolostor épségben átvészelte. A királyi sírokon kívül Portugália két legismertebb történelmi nagyságának a nyughelye is a kolostorban található. A világhírű felfedező Vasco de Gama és a portugál irodalom kiemelkedő alakja Luís de Camões lelt itt örök nyugalomra.

1983 óta az Unesco Világörökség részét képezi a Szent Jeromos-kolostor. A kolostorban régészeti múzeum és közvetlenül mellette egy hajózási múzeum is található. A nyitva tartásról (itt) és a jegyárakról (itt) olvashatunk bővebben.