Sok izgalmas látni- és tennivaló van Amszterdamban, nem csoda, hogy a város egyike a világ legkedveltebb turisztikai célpontjainak. Nem maradnak azok sem csodálatos élmények és látnivalók nélkül, akik nem merészkednek ki a városból, de ha van időnk érdemes kisebb kirándulásokat tenni a városból...

Sok izgalmas látni- és tennivaló van Amszterdamban, nem csoda, hogy a város egyike a világ legkedveltebb turisztikai célpontjainak. Nem maradnak azok sem csodálatos élmények és látnivalók nélkül, akik nem merészkednek ki a városból, de ha van időnk érdemes kisebb kirándulásokat tenni a városból. A sok vonat és autóbusz-csatlakozásnak köszönhetően könnyen tehetünk egynapos kirándulásokat, hogy felfedezzük a környék rejtett drágaköveit. Íme, néhány ötlet, hogy merre is induljunk.

 

 

Alkmaar sajtpiac
Amszterdamból 40 perces vonatút után érkezünk meg Alkmaarba, mely híres sajtjáról és a sajtpiacáról, melyeknek hagyománya egészen az 1593-as évekig nyúlik vissza. Április és szeptember között minden pénteken megrendezik a piacot, melyen a látogatók megtekinthetik a sajtkereskedés évszázados hagyományait. Több mint 2000 sajt teszi ki a kínálatot, melyekre a kereskedők alkudoznak, majd a tradíciók szerint, hagyományos ruhába öltözött férfiak viszik a teherautókhoz. Ez a színes és élénk esemény annyira népszerű, hogy évente körülbelül 100.000 látogatót vonz. A piacon vannak felállítva standok is, ahol a nézelődők holland sajtokat (mint például a Gouda vagy az Edami) vásárolhatnak és kóstolhatnak.

Leiden 

Leiden városa festőien szép, fákkal szegélyezett csatornákkal, régi szélmalmokkal, fahidakkal és buja parkokkal büszkélkedhet. A csatornán hajókázni felejthetetlen élményt nyújt. Rengeteg látni és tennivaló akad a városban, számos múzeum közül választhatunk, mint például a tudományi és természettudományi múzeumok, ahol régi szélmalmokkal és egyiptomi régiségekkel is találkozhatunk. Érdemes meglátogatni a Hortus Botanicus-t, hogy megnézzük gyönyörű botanikus kertjeit és a világ legrégebbi akadémiai csillagvizsgálóját. Továbbá megcsodálhatjuk a 16. századi Szent Péter tér architektúráját.

Madurodam

Hága Scheveningen városrészében található a Madurodam, amely Hollandia tájait és híres épületeit mutatja be 1:25 méretarányban. Épületek, piacok, csatornák, szélmalmok, a Schipol Repülőtér, Rotterdam kikötője, Dam tér, és a Delta munkálatok mind-mind tökéletesen, a legapróbb részletekig vannak megjelenítve. Madurodam tele van élettel, a szélmalmok forognak, a repülőgépek szállnak le a reptérre, a vonatok keresztül robognak a parkon, a hajók pedig úsznak a vízen. Érdemes megtekinteni, igazán érdekes látványt és élményt nyújt.

Volendam

Ha szeretnénk megtapasztalni az autentikus holland nemzeti örökséget, akkor szálljunk fel egy buszra, hogy egy fél órás utazást követően északra, megtekintsük Voledamot a bájos kis halászfalut. A látogatók sétálhatnak a nyüzsgő kikötőben, ahol színes csónakokban gyönyörködhetnek, és készíthetnek fényképeket a hagyományos holland jelmezekbe (csíkos ruhák, nagy, hegyes sisakok és fa klumpa) öltözött emberekkel. A régi faluban tett séta számos látnivalót kínál, mint például a gólyalábakra épített történelmi házikók vagy a gyönyörű 17. századi templom. Érdemes meglátogatni a Voledam Múzeumot is, ahol megismerhetjük a falu történelmi múltját, régi tárgyait, vintage bútorait és népművészetét.

Bruges

Bruges egy jól megőrzött, középkori város Belgium északi régiójában, melyet gyönyörű csatornák és régi városfalak vesznek körbe. A képeslapra illő városka ideális kirándulócélpont Amszterdamból, hiszen mesés látnivalókat és tevékenységeket kínál. Macskaköves utak kanyarognak végig a város központján, amelyeken végigsétálva felfedezhetjük a falu történelmi városfalait és városkapuit. Megéri felmászni a lépcsőkön a magas Belfort Grote Markt toronyba, hogy meghallgassuk a harangokat és gyönyörködjünk a környékre nyíló impozáns kilátásban. Látogassuk meg a Szent-vér Bazilikát, amelyben állítólag egy, Jézus Krisztus vérét tartalmazó ampullát őriz. A De Halve Maan Sörfőzdébe is érdemes ellátogatnunk, ahol megtekinthetjük a belga sör feldolgozását és még egy ingyen itallal is megjutalmaznak bennünket. Élvezzük ki a finom belga csokoládé kóstolókat a Choco-Story Múzeumban, és utána lovas kocsikkal kocsikázzuk körbe a régi várost, vagy tekintsük meg Brugest madártávlatból, egy hőlégballonos túra keretében.

Zaanse Schans

Lépjünk vissza a holland történelemben egy Zaanse Schansba tett kirándulással. Amszterdamtól mindössze 20 percre található Zaanstad városkája, melynek szomszédságában kapott helyet az élő szabadtéri múzeum a Zaanse Schans. Történelmi szélmalmok és épületek lenyűgöző gyűjteményét tekinthetjük meg, valamint megismerhetjük a hagyományos holland életet és különböző bemutatókon vehetünk részt, ahol betekintést nyerhetünk a sajtfeldolgozásba, kávéőrlésbe és a klumpakészítésbe is. Ajándéktárgyakat is vehetünk, mint például a különböző sajtok, klumpák és a miniatűr Zaanse házikók. Ha valami igazán különlegesre vágyunk, tekintsük meg a múzeumot úgy is, hogy egy festői komp út keretei közt körbehajókázzuk.

Keukenhof Gardens

Az Amszterdamból rövid utazásokkal felfedezhető gyöngyszemek listája nem lenne teljes a világ legnagyobb és egyben talán leggyönyörűbb virágoskertje nélkül. A Lisee városkája közelében található Keukenhof Gardens több mint 800.000 látogatót vonz évente. 80 hektáros területén figyelemre méltó kertek mutatják be a különböző témákat, mint például az angol és a japán kert, valamint a történeti kert. Minden évben 7 millió virághagymát telepítenek a kertbe, melyek tavasszal szinte robbanásszerűen árasztják el szépségükkel a kertet. Ha szeretnénk megnézni és lenyűgöző képeket készíteni róla, akkor érdemes az utazást közvetlenül a nyitószezonba időzíteni, amely március közepén veszi kezdetét és május közepéig tart. A kertben található a Keukenhof kastély, amely egész évben nyitva áll a látogatók előtt és olyan eseményeknek ad otthont, mint például a koncertek, fesztiválok és középkori vásárok. Mindenképpen érdemes megtekinteni, hiszen lélegzetállító látványa nem mindennapi élményekkel gazdagít majd bennünket.