Az elkövetkezendő napokban a világ figyelme Portugália fővárosára szegeződik. Köszönhető ez a 2014. május 24-én rendezendő Bajnokok Ligája döntőjének, mely a világ legnézettebb eseményei közé tartozik...

Az elkövetkezendő napokban a világ figyelme Portugália fővárosára szegeződik. Köszönhető ez a 2014. május 24-én rendezendő Bajnokok Ligája döntőjének, mely a világ legnézettebb eseményei közé tartozik.
A napokban a HelloVilág csapata is szétnézett a „Fények Stadionjában” vagy, ahogy a szurkolók hívják "A Catedral"-ban. A legegyszerűbben a városból metróval (Linha Azul, azaz a kék vonalon utazzunk és a Colégio Militar-Luz megállónál szálljunk le) közelíthetjük meg a szentélyt. A ma látható stadiont 2003-ban adták át, melyet Damon Lavelle tervei alapján építettek. A régi stadion hagyományait igyekeztek további vinni a mérnökök, így nem csak a nevében emlékeztet az Estádio da Luz az eredeti 120 000 arénára. Jelenleg több mint 65 000 ember befogadására alkalmas az épület, mellyel a huszonegyedik legnagyobb stadion Európában.

A 2014-es Bajnokok Ligája döntőének helyszíne...
A mérkőzésekre nehéz jegyet vásárolni, mivel az arénát a bérletesek és a klub támogatói szinte minden mérkőzésen megtöltik. Azonban a stadion egyedülálló hangulatáról nem maradnak le az érdeklődők, 10 euró befizetése ellenében picivel több mint 1 órás látogatáson vehetünk részt. A túra során az öltözőktől, a vip páholyig mindent bejárunk, sőt még a pálya szélére és a kispadokhoz is levisznek bennünket.
A Benfica otthonául szolgáló stadionban könnyű elérzékenyülni. Három szobor található a bejáratnál.

Guttmann Béla legnagyobb felfedezettje, Eusébio. Ma üveggel elkerített életnagyságú szobra áll a stadion előtt...

A portugál legenda, azaz Eusébio szobra mellett két honfitársunk „várja” a látogatókat és a klub munkatársait. Szívfacsaró élmény a tragikus hirtelenséggel elhunyt Fehér Miklós mellszobrát nézni, akiről a mai napig hatalmas tisztelettel beszélnek a Benfica szurkolói. Bevalljuk, a szobor előtt nekünk is könny szökött a szemünkbe. 


Csempe festmény az aluljáróban...  

Guttmann Béla a klub legsikeresebb edzője büszkén mosolyog két Bajnokcsapatok Európa Kupája serleggel a kezében. Nevéhez legendák sora kapcsolódik, melyek közül a legérdekesebb mikor elátkozta a klubot. A történet a két egymást követő BEK siker után kezdődött. A második győztes döntő után extra prémiumot kért a klub elnökétől, aki buta módon elutasította azt. Ekkor az elmondások szerint Guttmann mielőtt az elnökre csapta volna az ajtó visszaüvöltette, hogy nélkülem 50 évig nem nyertek európai kupát (más források 100 évet állítanak). Sokáig nevettek ezen a történeten, azonban az elmúlt 8 nemzetközi kupadöntőről a Benfica mindig vesztesen távozott. 
A sportot szerető turistáknak mindenképpen érdemes felkeresni a Fény Stadionját, ha Lisszabonban járnak. A 2004-es Labdarugó Európa-bajnokság döntőjének helyszíne könnyen elérhető a belvárosból, ha metróval utazunk 2,8 euróba kerül az utazás (oda-vissza) és 10 euróba a belépő, ezért cserébe egy fantasztikus élménnyel gazdagodhatunk. 


Az Estádio da Luz a levegőből...


A stadion a metró kijáróból...


Hagyomány és tisztelet, Guttmann Béla és Fehér Miklós szobra a bejáratnál...


Az előző stadionból "megmentett" jelkép...


Az öltöző...


"A Catedral"...


Készülődés a 2014-es Bajnokok Ligája döntőre...


A sasok, melyeket egész nap reptetnek a stadionban...


Séta a stadion külső részén...


Csak a Benfica...