Djellaba egy hagyományos berber viselet tulajdonképpen egy hosszú és bőszabású unisex köpeny. Előszeretettel viselik Észak-Afrikában elsősorban Marokkó és a Földközi-tenger partvidéke mellett elterülő területeken...

Djellaba egy hagyományos berber viselet tulajdonképpen egy hosszú és bőszabású unisex köpeny. Előszeretettel viselik Észak-Afrikában elsősorban Marokkó és a Földközi-tenger partvidéke mellett elterülő területeken. A tradicionális jellaba gyapjúból készül különböző szabásokban és színekben.

A berberek által lakott területeken a djellabára fontos szerep hárul, ugyanis a színe jelzi a viselőjének a családi állapotát (egyedülálló vagy házas). A sötétbarna színt az agglegények hordják. A hagyományos köpenyek általában a földig érnek a mai divatosabb darabok azonban karcsúsítottak és jóval rövidebbek az elődeiknél. Vallási ünnepeken, esküvőkön a férfiak előszeretettel viselnek világos színű djellabát piros fezi sapkával és puha sárga bőr papuccsal.

A női és a férfi djellabán is láthatunk csuklyát, ahogy a helyiek hívják qob-ot. Ez a csuklya létfontosságú mivel véd az erős napsugárzástól, sivatagi homokvihartól illetve az erős szelektől is óvja viselőjét.

Hegyvidéki területeken (Atlasz hegység) sapkaként is használják, megakadályozza a hőveszteséget. Az emberi találékonyság nem ismer határokat, jó idő esetén kenyeret vagy egyéb élelmiszereket pakolna a csuklyába ezzel óriási zsebként használva azt.

Ma már kétféle anyagból készítik el ezeket a köpenyeket a nyárit pamutból, míg a téli viselet továbbra is durva gyapjúból készül. A vallás miatt is praktikus a djellaba viselete az iszlámban fontos a teljes test eltakarása és a kirívó ruhák viselésének mellőzése.