Kristálytiszta vízével és a zöld minden árnyalatában pompázó színkavalkádjával a fényképen impozáns látványt nyújt és mint kiderült élőben is magával ragadja az embert.

A határ közelsége miatt valószínűsítjük az osztrákok verik a fejüket a falba, hogy miért a nagy testvér természeti kincseit gyarapítja ez a gyönyörű tó és az őt körbe ölelő fantasztikus csipkés hegység. Kristálytiszta vízével és a zöld minden árnyalatában pompázó színkavalkádjával a fényképen impozáns látványt nyújt és mint kiderült élőben is magával ragadja az embert.
Maradandó kép a gyermekkoromból mikor a térséggel foglalkozó könyv lapjait olvasgattam és közben álmodoztam. Hogy akkor mibe szerettem bele? Visszaemlékezve a mélyzöld színekbe és a mérhetetlen nyugalomba, amit árasztott magából a hely.

A turisták által gyakran látogatott vidék, de a nyugalmát sikeresen megőrizte a Königssee. Köszönhető ez annak, hogy 1909 óta csak elektromos hajókat engednek a hegyvidéki fjordra emlékeztető tóra. A kristálytiszta víz 8 kilométer hosszan húzódik, a legmélyebb pont 192 méterrel fekszik a vízfelszín alatt.

A csónakázás külön élmény a tavon. Menet közben a legénység sok információval látja el az utazókat, aki nem beszél németül annak ott a kis brossura (magyarul is), amit a jegyvásárlásnál nyomnak a turisták kezébe. A fő attrakció mikor trombitával életre hívják a méltán híres Echo-t (visszhang). A régi időkben a kapitány adott le lövéseket, mára azonban ez a szokás a fúvós hangszerre korlátozódott, ami cseppet sem von le az élményből.

A Berchtesgaden Nemzeti Park ékköve önmagában is fenséges látvány, de valódi rangját a körbe ölelő örökzöld hegyek adják. Németország második legmagasabb hegytömbje a legendás Watzmann, melynek legmagasabb pontja eléri a 2713 méteres magasságot büszkén néz a tóra. Illetve nézegette a tavat Adolf Hitler is a Kehlstein hegyről (Sasfészekből), ahonnan talán a legszebb panoráma nyílik a Königssee-re. 

A teljes nyugalom elérése végett a látványt megfűszerezi egy gyönyörű kis templom, ami a 17. század végén nyerte el a mai formáját. A parasztszentről elnevezett St. Bartholoma kis kápolna gyémántként ragyog a koronán. A mellette fekvő épület ma étteremként szolgál, ám a 18. században a bajor királyok vadászkastélya illetve nyári rezidenciájaként működött.

Az 1978-ban alapított Alpok Nemzeti Park és annak szíve azaz a Königssee teljes varázslatot és életre szóló élményt nyújt az erre tévedő vándoroknak. Kihagyni kár lenne hisz Salzburgból csak 24km és Münchenből is karnyújtásnyira fekszik. Nyugodtan írjátok föl arra a listára, mely azokat a helyeket tartalmazza, amit egyszer az életben látni kell!