Január végét írtuk ennek ellenére kellemes időre és ragyogó napsütésre ébredtem. A narancsfákon sárgán világító gyümölcsök azonban megleptek. Mivel Rómában illik úgy viselkedni, ahogy a helyiek ezért egy hangulatos bárba beugrottam és a pultnál elkortyolgattam az eszpresszóm…

Velence non stop utazás  

Olaszország, Velence és környéke, Velence
Indulások: 2021.05.14-tól
Időpontok: 7 db
Ellátás: önellátás
Típus: Klasszikus városlátogatás
Szállás: Autóbusz
Utazás: autóbusszal

Velencének számos arca van: melankolikus, ködbe burkolózó, vidám és napsütötte, csodálatosan szép, de sok helyütt kikezdte az idő vasfoga. Ebben az egészen egyedülálló városban rengeteg hangulat fogja meg az embert. "La Serenissima" - a legfenségesebb -, így nevezte magát évszázadokon keresztül a büszke Velence. És joggal, mert a lagúnák városa egykoron az Adria királynője volt. Flottája uralta a tengereket. A kereskedelem és a hódítások mérhetetlen gazdagságot teremtettek számára. Mindmáig az e korból származó nemesi paloták övezik a csatornákat. 118 szigeten és szigetecskén alakult ki ez a város, az összeköttetést több mint 400 híd biztosítja. Titokzatos utcácskák nyílnak váratlanul festői terekre. 100 templomát világhírű mesterek, művészek freskói, falfestményei díszítik. Szent Márknak, a város védőszentjének szimbóluma az oroszlán, amely az egykori köztársaság hatalmi jelvényeként mindenütt jelen van. Velencében nemcsak rengeteg műkincs van, amit meg lehet nézni, itt a város maga egységes műemlék. És a város minden évben ezernyi színében ragyog fel, amikor a velencei karnevál alkalmával a maszkák drága és fantáziadús viseleteikben méltók akarnak lenni a város szépségéhez.

15 629 Ft/fő-től +

Az éjszakai órákban érkeztem Rómába. Szemerkélő esőben ballagtam a szűk utcácskákon, amikor hirtelen egy parkba értem. A térképen már láttam, hogy jó helyen járok, lassan megérkezem a szállásomra. A park végén egy csodálatosan kivilágított épület, a Colosseum fogadott. Nyűgösen, fáradtan, csomagjaimmal a kezemben ejtett rabul a látvány és nem is engedett el pár percig.

Amíg a Colosseum áll, állni fog Róma, ha elpusztul, elpusztul Róma és a világ is – írta az óriási építményről Beda Venerabilis angolszász egyházi író.


Január végét írtuk ennek ellenére kellemes időre és ragyogó napsütésre ébredtem. A narancsfákon sárgán világító gyümölcsök azonban megleptek. Mivel Rómában illik úgy viselkedni, ahogy a helyiek ezért egy hangulatos bárba beugrottam és a pultnál elkortyolgattam az eszpresszóm… Majd a várva várt pillanat következett, 12 euró ellenében beléphettem az ókori világ egyik legnagyobb csodájába.


Kifejezetten örültem, hogy nem a Római Birodalom idején kell a küzdőtér közeléből felnéznem a boltíves lelátókra. Akkoriban már maga az épület is megdöbbentően hathatott az emberek többségére. A Vespasianus császár ideje alatt épített Colosseum az évszázadok alatt semmit sem veszíthetett a hangulatából. I. sz. 80-ban nyitották meg az arénát, melyen Titus császár 5000 vadállatot vonultatott fel. A ma látható képét később nyerte el, Domitianus építette meg a legfelső üléssort.


Az igen bonyolult szerkezetű arénában igazán kellemes élmény sétálgatni. Amiről a történelem órákon meséltek, hirtelen megelevenedik a képzeletünkben. A mészkőből, tufából és téglából épült ókori csoda igazán remek hangulatát az adja, hogy észrevehetetlenül javítgatták az évszázadok alatt, így megőrizte az ódon hangulatát. A küzdőtér közelébe szemtanúi lehetünk a mérnöki csodának, amit majd’ 2000 évvel ezelőtt hoztak létre. Olyan járatok és felvonó rendszerek rajzolódnak ki előttünk, melyekkel a vadállatokat közvetlenül a ketrecükből a színpadra emelték.

A 188 méter hosszú és 156 méter széles építmény 48,5 méter magasságával 1980-ban felkerült az Unesco Világörökség listájára. A zavartalan nézelődés érdekében érdemes a kora reggeli órákban felkeresni a világ legnagyobb amfiteátrumát, mely ugyan 55-73 ezer ember zavartalan befogadására alkalmas, de az átszellemült történelmi időutazást a lehető legkevesebb turistával érdemes megosztani…