Jordánia

Jordánia Jordánia titokzatos világ, Szent föld, ahol Keresztelő Szent János megkeresztelte Jézust, ahol Mózes a Nebo-hegyen megpillantotta a Holt-tengert és Jeruzsálemet. Ahol a keresztesek vezették seregeiket Jerashon, az ősi római városon keresztül délre, a Mujeb Völgyre néző Kerak felé, amely növény- és vadrezervátumáról híres. Arábiai Lawrence innen, a Wadi Rum sivatagból (a Hold Völgyből) indította arab seregeit az ottománok ellen Aqabába, mely város ma gyönyörű korallzátonyaival a Vörös tenger mellett pihenni vágyók üdülőparadicsoma. Jordánia legnagyobb titka azonban, melyet a világ nyolcadik csodájának tartanak, a nabateusok ősi, rózsaszínű sziklába faragott városa, Petra. Ráadásul Jordánia egyike a világ legvendégszeretőbb országainak. Hol egyebütt történhet meg, hogy vadidegenek invitálnak be az otthonukba egy csésze mámorítóan erős teára?

Területe: kb. 97740 km2
Lakossága: kb. 3,9 millió, ebből kb. 2,8 millió ember a nyugati oldalon lakik.
Az ország hivatalos nyelve: arab, de az üzleti életben az angol is elfogadott.
Időeltolódás: + 1 óra
Ruházat: Júniustól októberig a nyári öltözék elegendő, télen viszont – főleg Amman és környékén – ajánlott melegebb ruhát is csomagolni. Praktikus, ha van a kofferban hosszú vászonnadrág, kényelmes cipő, meleg hálóruha, esernyő, kendő, illetve napolaj.
Időjárás: Júniustól októberig tartó száraz, napos nyár nagyon meleg, a völgyekben 34°C, a Jordán völgyben, Aqabában és a sivatagban azonban nem ritka a 40°C, illetve ennél magasabb hőmérséklet, amely csak esténként enyhül. A tél enyhe, Ammanban például 8-15°C a napi legmagasabb hőmérséklet átlagban. De Aqabában és a Vörös-tenger partján gyakran 18-24°Cot is mérnek. Havat csak magasabban fekvő területen lehet találni
Pénznem, Árak: Pénznem: 1 USD = 0,7 Jordán dínár (JOD) USA dollárt érdemes kivinni és a helyszínen beváltani.
Áram: A nagyobb hotelekben 220V feszültségű áram található. Probléma esetén a szállodák recepcióján lehet kérni adaptert, amelynek segítségével az itthon található elektromos eszközök is használhatóak.
Nyitvatartás: A bankok munkanapokon 9-13 óra vannak nyitva, de a nagyobb pénzintézetekben délutáni ügyeletet tartanak.
Boltok, üzletek: munkanapokon péntek és szombat kivételével 8- 13 és 15 – 18 óra között tartanak nyitva, de vannak üzletek amelyek eltérnek ettől. Egyéb fontos tudnivalók: A beutazáshoz útlevél szükséges, amely a visszaút dátumától számítva még 6 hónapig érvényesnek kell lennie.
Vízum: szükséges, melyet irodánk intéz, amennyiben rendelkezésünkre áll az útlevél száma, kiállításának s lejáratának ideje, a pontos születési adatok, s az utazó pontos neve.
Országhívószám: + 962


Kapcsolódó cikkek

Összesen 35 db a keresésnek megfelelő utazást találtunk.
A keresővel tovább szűkítheti a találati listát!

Jordánia